top of page

Ethernet vagy Wifi – melyik a jobb választás?

Frissítve: 2022. ápr. 7.

A Wifi népszerűsége továbbra sem hanyatlik, hiszen rendkívül kényelmes a vezetéknélküli technológia, és könnyedén tudnak hozzá más eszközök is kapcsolódni. Azonban nem a kényelem az egyetlen szempont, amit érdemes mérlegelnünk, amikor kiválasztjuk, hogy melyik hálózati megoldás lenne számunkra az ideális. Különösen, ha irodai környezetről beszélünk, ahol más szempontok válnak fontosabbá, mint amikor otthoni környezetben van szükségünk internet elérésre.


Az Ethernet a LAN-on és a fizikai vezetékes kapcsolaton alapul. Az internetes kommunikációhoz tehát Ethernet-kábelre van szükség. Az alábbi cikkünkben ezt a két hálózati megoldást, az Ethernetet és a Wifit fogjuk összehasonlítani.


Sebesség

Hogy egyből belecsapjunk a közepébe, hasonlítsuk össze az adatátviteli sebességet. Az Ethernet kábelekkel nagyjából 10 Gbps sebesség érhető el gond nélkül, míg a Wifi mindössze 1 Gbps körül mozog. Tehát az Ethernet nagyobb sávszélességet nyújt, mint a Wifi. De a kérdés az, hogy ki tudjuk használni egyáltalán az Ethernet által elérhető sebességet? Nos, ha a számítógépünket főleg emailek olvasására használjuk, akkor valószínűleg nem, azonban bizonyos dolgok, mint a videók le-és feltöltése, streamingelés, videókonferencia, illetve bizonyos online számítógépes játékok kényelmes használatához elengedhetetlen a nagyobb sebesség.Kényelem és stabilitás

A vezeték nélküli megoldás természetesen kényelmesebb, hiszen a kábel hosszát vagy annak hajlíthatóságát illetően vannak korlátok. Azonban a Wifinél is okozhat problémát például egy vastag fal, vagy bármilyen tárgy, amely leárnyékolja a jelet. Továbbá más elektronikai eszközök külső interferenciát okozhatnak, például egy mikrohullámú. Ezzel szemben az Ethernet stabil marad egészen addig, amíg a kábel működőképes és be van dugva. Azonban, ha a kábel védőburkolata megsérül nem védve tovább azokat, hamar tönkre mehet. A kiömlő folyadék, a hőmérsékletváltozás, vagy a külső fizikai erőhatás következtében szintén elromolhatnak a kábelek.


Biztonság

Elérkeztünk a legfontosabb szemponthoz amikor vállalati környezetben kell választani a wifi és az Ethernet között – avagy a biztonság. A vezeték nélküli hálózatot távolról meg lehet támadni, például megszüntetik az eszköz hitelesítését vagy feltörik a titkosítási kulcsot, hogy bejuthassanak a hálózatba. Gyakoriak az olyan támadások, amelyek során hamis hálózati pontokat hoznak létre, majd amikor az áldozat csatlakozik a nyílt hálózathoz, ellopják az adatait. Szintén előfordulhat, hogy a támadók jelblokkoló zavarókkal a vezeték nélküli kommunikációt blokkolják.

Az Ethernet esetében ezeket a támadásokat lehetetlen távolról végrehajtani, hiszen fizikai hozzáférésre lenne szükségük a támadóknak, amelyet értelemszerűen igen nehéz véghez vinni. Ezen okoknál fogva a kábeles megoldás, azaz az Ethernet biztonságosabb és kisebb kockázatot hordoznak magukban.


Összefoglalás

Az eddigiek elolvasása után lehet arra jutott, hogy érdemesebb lenne lecserélnie a Wifit más hálózati megoldásra. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy ha nagy a mobilitás igénye, illetve használ olyan eszközöket, mint okosóra, mobiltelefon, tablet, a Wifi elengedhetetlen. Ellenben egy asztali számítógép esetében nem feltétlenül éri meg az Ethernet kábelt lecserélni, csak abban az esetben, ha semmiképp sem megoldható a kábel csatlakoztatása. Összességében, ha az Ön számára kiemelt fontosságú a gyors adatátvitel és a biztonság, az Ethernet a jobb választás, míg a Wifi legfőbb előnye a mobilitás.Ha segítségre van szüksége abban, hogy a vállalatánál milyen hálózati megoldás lenne a megfelelő, vegye fel velünk a kapcsolatot a kereskedelem@sysinfo.hu email címen vagy a +36 20 377 377 3 telefonszámon!

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Cisco Secure Access bemutatása

Jobb a felhasználóknak, könnyebb az IT-nek, biztonságosabb mindenkinek Bonyolult. Kihívó. Összetett. Ezek azok a szavak, amelyeket a biztonsági vezetők használnak a kiberbiztonság jelenlegi állapotána

bottom of page