top of page

Cat5, Cat5e, Cat6, Cat6a, Cat7, Cat7a vs. Cat8 Ethernet kábel, mi a különbség és hogyan válasszunk?

Frissítve: 2021. szept. 29.

A korunkban a legtöbb hálózat még mindig elsősorban Etherneten működik. Az Ethernet kábelnek többféle típusa van, azonban nehéz választani közülük, ha nem ismerjük azokat pontosan. Ahhoz, hogy az ön számára legmegfelelőbbet tudja választani, fontos, hogy ismerje az Ethernet kábelek jellemzőit, tulajdonságait, különbségeit és képességeit. Az alábbi cikkünkben ehhez szeretnénk iránymutatást nyújtani, ha épp fontolgatja, hogy milyen hálózati kábelt válasszon.



Mi az az Ethernet kábel?


Először is nézzük meg, hogy mik azok az Ethernet-kábelek, és milyen típusú csavart ér páros kábeleket használnak a helyi hálózatokhoz.


Az Ethernet-kábeleket általában vezetékes hálózatokon belül használják az eszközök (számítógépek, routerek, játék switchek stb.) internethez és egymáshoz való csatlakoztatására, hogy helyi hálózatot alkossanak. Ne feledje, hogy sok modern laptop és táblagép nem rendelkezik Ethernet-porttal, így ha vezetékes úton szeretné csatlakoztatni őket, adaptert kell vásárolnia. Mindenesetre egy Ethernet-kábel segítségével hozzáférhet az internethez, valamint a hálózat többi eszközéhez.


Az Ethernet-kábelek összekötik a helyi hálózatban lévő eszközöket, és a hálózatban lévő eszközöket az internethez is csatlakoztatják. Az Ethernet-kábeleket vezetékes internetkapcsolatokhoz használják, mivel a vezeték nélküli internet érzékenyebb az interferenciára és a késleltetésre, ami instabil kapcsolatokhoz vezethet. A vezeték nélküli internet egyes típusainál más elektronikus eszközök, például mikrohullámú sütők zavarhatják a jelet. Más esetekben a készülék és a WiFi-router közötti téglafal okozhat problémákat a kapcsolatban. Még az is okozhat lassú kapcsolatot, ha túl messze van az útválasztótól.


Az Ethernet-kábelek különböző típusai - Cat5, Cat5e, Cat6, Cat6a, Cat7, Cat7a és Cat8 - specifikációikban különböznek. Mindegyik kábelt úgy tervezték, hogy megfeleljen a különböző internetsebességeknek és hálózati szabványoknak.



Mi az a Cat5 Ethernet kábel?


Az Ethernet-kábel vagy LAN-kábel néven is ismert Cat 5 vagy Category 5 olyan hálózati kábel, amely négy pár sodrott rézhuzalból áll, amelyek RJ-45 csatlakozókkal vannak lezárva. a Cat 5 kábeleket otthoni és üzleti hálózatokban használják, és akár 100 Mbps adatátviteli sebességet is biztosítanak. A Cat 5 kábel maximális ajánlott hossza 100 méter. Bár egyes régebben létrehozott irodák még mindig használhatják a Cat 5-ös kábelt, a Cat 5 Ethernet-kábelek elavultak, és valójában felváltották őket a Cat 5e Ethernet-kábelek, amelyek egy nagyobb teljesítményű és továbbfejlesztett korszerűsített kábel.


A Cat5 Ethernet kábel teljesítményét tekintve szabványos sávszélessége 100 MHz, maximális hossza pedig 100 méter, így akár 100 Mbps sebességű kapcsolatot is lehetővé tesz. A modern szabványok szerint ez meglehetősen alacsony, manapság az elvár sávszélesség általában 1 Gbps-nál kezdődik. A vezetékes kapcsolat lényege nemcsak a megbízhatóság, hanem a sebesség is.


A Cat5 Ethernet-kábelek két sodrott, színkódolt rézpárból állnak. Ezek kevésbé tartósak és kevésbé ellenállóak az interferenciával szemben, mint az Ethernet-kábelek más kategóriái, mivel a Cat5 kábelek nem rendelkeznek a jobb védelmet biztosító szigeteléssel.


Mi az a Cat5e Ethernet kábel?


A Cat5e (Cat5 enhanced) a legolcsóbb, de egyben a leglassabb is. Egy gigabit/másodperc (Gbps) adatátviteli sebességet, 100 MHz-es frekvenciát és legfeljebb 100 méter hosszúságot támogat. A kábelben a vezetékek közötti áthallás csökken, ezáltal csökken az interferencia és az átviteli hibák esélye. Természetesen a legtöbb alkalmazáshoz ma is kielégítő teljesítményt nyújt, de a Cat5e kevesebb lehetőséget hagy a jövőbeni frissítésekre is.


Mi az a Cat6 Ethernet kábel?


A Cat6-os kábelt "6-os kategóriájú" Ethernet-kábelnek is nevezik. A Cat6 a Cat5e korábbi változatának egy újabb továbbfejlesztése. Négy pár rézhuzalból áll, és akár 10 Gbps sebességű Ethernet-kapcsolatokat is támogat. Normál körülmények között, 100 méteres hatótávolságon belül legfeljebb 1 Gbps átviteli sebességet támogat. A Cat6 kábel 10 Gbps sebességű átvitel esetén 37-55 métert támogat (az áthallásoktól függően). Akár 250 MHz-es frekvenciájú jeleket is képes továbbítani, ami azt a frekvenciát jelzi, amelyen a jel áthaladhat a kábelen. Ami még fontosabb, hogy RJ-45 szabványos csatlakozókat használ, és visszafelé kompatibilis a korábbi változataival, például a Cat5 és Cat5e kábelekkel. A Cat6 kábelek általában nagyon kedvező árúak, sebességük pedig 10-szerese a Cat5e kábelekének. Áruk azonban magasabb, mint a Cat5e kábeleké, és viszonylag rövidek is.


A Cat6 Ethernet-kábel néhány fejlesztést is tartalmaz a korábbi változathoz képest. Először is, a vezetékpárokat szorosabbra tekercselik, több csavart tartalmazva centiméterenként (kettő vagy több csavar centiméterenként - a pontos szám modelltől függően változik). Ez tovább csökkentheti az áthallásokat és az interferenciát.


Ezenkívül a Cat6 Ethernet kábelek középpontjában műanyag mag lehet a vezetékek jobb elválasztása érdekében, ami várhatóan tisztább jeleket eredményez, valamint alumíniumfóliás szigetelés. A Cat6 kábelek vastagabb köpennyel rendelkeznek, mint a Cat5e kábelek. A vastagabb köpeny csökkenti az idegen keresztbeszólás (AXT) és a közeli keresztbeszólás (NEXT) esélyét.


A legtöbb Cat6 kábel lapos, így ha a falra kell ragasztani, szűk sarkokon átvezetni, vagy csak hagyni kell, hogy minél jobban beleolvadjanak a háttérbe.


Mi az a Cat6a Ethernet kábel?


A Cat6a kábel a Cat6 Ethernet kábel továbbfejlesztett változata. Ez a továbbfejlesztett Cat6 kábel nagyobb szabványos sávszélességet tartalmaz, 500 MHz-től egészen 550 MHz-ig. Ez a szabványos sávszélesség kétszerese a Cat6-nak, ami fontos jelentőséggel bír. Ezek közül a legfontosabb, hogy a Cat6A akár 100 méteres távolságon keresztül is képes fenntartani a 10 Gbps adatátviteli sebességet. Ez nagyjából kétszerese a Cat6-hoz képest.


Ha hosszú távon sikeres Gigabit Ethernet-hálózatot szeretne létrehozni, a Cat6a (Category 6 Enhanced) a megfelelő választás. Igen, drágább, mint a Cat5e vagy a Cat6, de a technológia fejlődésével a hálózathoz csatlakoztatandó hardverek csak egyre bonyolultabbak lesznek. A Cat6a ugyanazt a 10 Gbps átviteli sebességet támogatja, mint a Cat6, de legfeljebb 328 lábig és 500 MHz-en. Természetesen a Cat6-hoz képest kevesebb az áthallás.


A Cat6a Ethernet kábelek erősebb köpennyel is rendelkeznek, amely nem csak csökkenti, hanem teljesen kiküszöböli az AXT-t (idegen áthallások), és javítja az SNR (jel-zaj arány) minőségét. Alapvetően a Cat6a kábelek csökkentett áthallással rendelkeznek, és nagyobb valószínűséggel biztosítják a maximálisan lehetséges 10 Gbps sebességet.


Mi az a Cat7 Ethernet kábel?


A Cat7 kábelek a 7-es kategóriájú kábeleket jelentik, amelyeket a Gigabit Ethernet infrastruktúra kábelezésére használnak. Ez akár 600 MHz-es frekvenciát is lehetővé tesz. Tökéletes választás az intelligens otthon kábelezéséhez. A kábelezés után még az automatizálási elképzeléseit is megnézheti. Támogatja a nagy sebességű Ethernet-kommunikációt akár 10 Gbps sebességig. Ezek visszafelé kompatibilisek a Cat6, Cat5 és Cat5e kábelekkel. 100 méteres 4 csatlakozócsatornát biztosít árnyékolt kábelezéssel. Csavart páros vezetékeket igényelnek, hogy teljesen árnyékolt rendszerré váljanak. Ezt a rendszert árnyékolt sodrott pár (SSTP) vagy árnyékolt fóliás sodrott pár (SFTP) kábelezésnek nevezik. Ez kiküszöböli az idegen áthallásokat, és jobb zajimmunitással rendelkezik. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hosszabb kábelekkel nagyobb sebességet érjenek el.


Mi az a Cat7a Ethernet kábel?


A Cat7a Ethernet kábel a "Category 7 Enhanced" vagy F kategóriás továbbfejlesztett termékekre utal. Ezt az ISO 11801 2. kiadás 2. módosítása (2010) vezette be, és 1000 MHz-ig terjedő frekvenciákat határoz meg.


A 7a kategóriás kábeleket eredetileg a jövőre nézve biztos lépésként vezethették be, hogy megfeleljenek a 40 Gbps Ethernet szabvány várhatóan széles körű elterjedésének. Azonban 2016-ban egy új jóváhagyás azt jelentette, hogy ez a felelősség gyakorlatilag átkerült a 2000 MHz-re kijelölt Cat8 kábelekhez. Ennek eredményeképpen a Cat7a kábelt önálló verzióként nem túl sok eszköz támogatja hivatalosan.


A Cat7a Ethernet-kábelek jellemzően kissé vastagabbak, mivel a kiegészítő árnyékolás célja az 1000 MHz-es sebesség növelése. Ennek ellenére a Cat7a-t a legtöbb mai szabvány technikailag nem ismeri el, ezért nagyon korlátozottan alkalmazható. Ennek oka, hogy a legtöbb hétköznapi alkalmazásban és környezetben a Cat7-hez hasonló sebességet és távolságot kínál. Mindkét szabványt alkalmasnak tekintik az olyan igényes felhasználási forgatókönyvekhez, mint például a nagy teljesítményű adatközponti alkalmazások.


Mi az a Cat8 Ethernet kábel?


A Cat8 Ethernet-kábelek nagyot ugrottak a teljesítmény és a sebesség terén. A Cat8 Ethernet kábel akár 2GHz (vagy 2000Mhz) frekvenciát is képes támogatni, ami több mint kétszerese a Cat7-nek.


Ami még fontosabb, hogy a Cat8 Ethernet kábel a Cat8.1 sebességét akár 25 Gbps-ig, a Cat8.2 sebességét pedig akár 40 Gbps-ig is elérheti. Ez hatalmas előrelépés az elődök sebességéhez képest - különösen, hogy még rövid, 30 méteres távolságon belül is képes nagyobb adatátviteli sebességet támogatni.


A Cat8 Ethernet kábelt árnyékolt vezetékként is tervezték az interferencia csökkentése érdekében. Ezt az S/FTP használatával érik el, ami a fóliázott sodrott páros kábelekkel történő árnyékolásra utal. Ennek az árnyékolásnak a munkamódszere az, hogy a sodrott párost először alumíniumfóliába csomagolják, majd egy erős, 4 páros szőtt hálóval fedik be, amely rugalmas és rendkívül tartós. A fonott árnyékoló kialakítás jobb földelést tesz lehetővé, és általában a rézkábelek legmagasabb teljesítményét éri el. A többi Ethernet-kábelhez hasonlóan a Cat8 is RJ45-ös csatlakozókat használ, és visszafelé kompatibilis.


Végül, extrém sebességénél fogva a Cat 8 nem igazán otthoni használatra készült. Legalábbis még nem. A Cat 8 sebességének teljes kihasználásához nemcsak megfelelő Cat 8-as kábelre van szükség, hanem kompatibilis kapcsolókra, útválasztókra és hálózati kártyákra is, amelyek támogatják azt. Tehát a Cat7-hez hasonlóan leginkább ipari felhasználásra alkalmas.


Összehasonlító táblázat



Melyiket válasszuk: Cat5, Cat5e, Cat6, Cat7, Cat7a vagy Cat8 kábel?


Ha megértjük ezeknek az Ethernet-kábeleknek a jellemzőit, különbségeit és költségeit, tudnunk kell, hogyan válasszuk ki a megfelelőt. A legtöbb otthoni és kis irodai/otthoni irodai (SOHO) hálózathoz a Cat5e kábelnek kell a minimumnak lennie. Ha kis- vagy középvállalkozás, több tucat számítógép-felhasználóval és szerverrel, akkor a Cat6 és Cat6a kábel a minimum ajánlott. Megfizethető, és elegendő sávszélességet biztosít a tipikus üzleti hálózati forgalomhoz, valamint a legjobb ár/teljesítmény arányt nyújtja. A nagy sebességű kapcsolók közötti kommunikációhoz pedig egy 25G vagy 40G hálózatban a Cat7 vagy Cat8 kábel a jobb választás, bár drága, de gyorsabb sebességet, nagyobb tartósságot és alacsonyabb interferenciaarányt érhet el, ami végső soron segít a termelékenység biztosításában.




forrás: https://www.optcore.net/article56346/


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Cisco Secure Access bemutatása

Jobb a felhasználóknak, könnyebb az IT-nek, biztonságosabb mindenkinek Bonyolult. Kihívó. Összetett. Ezek azok a szavak, amelyeket a biztonsági vezetők használnak a kiberbiztonság jelenlegi állapotána

bottom of page