top of page

"Egyre inkább a vezetéknélküliség felé halad minden." - interjú Vadas Tibor IT architecttel

Nemrégiben Vadas Tiborral készítettünk interjút, aki a hálózatépítésért felel. Tibor 7 éve dolgozik a SysInfonál, jelenleg IT architect pozícióban. A hálózatépítés során gyakran felmerülő kérdésekről, szakmai újdonságokról kérdeztük.



Mikor először megkeres egy ügyfél, hogy hálózatot szeretne építeni, mi szokott lenni az első kérdése?


Mostanában az, hogy minél gyorsabban tudjuk-e vállalni. Ahogy a piacot elnézem jelenleg munkaerőhiány van és céghiány is. Mindenkinek sürgősen kéne és minél előbb. Mindenki jön valamilyen elképzeléssel, hogy mit szeretne, ami nem mindig jó. Sokkal nehezebb utána megmagyarázni, hogy az nem fog működni úgy, ahogy ők gondolják.


Mi az, amit kitalálnak előre és nem jó?


Kitalálják, hogy hány végpontot szeretnének, merre és hogy szeretnék vinni, wifinél, hogy nekik elég egy olcsó megoldás, miközben azt is szeretnék, hogy minden le legyen fedve. Az a nehéz helyzet, hogy mindenki elkezd az interneten keresni, és tudja, hogy mit szeretne, de azt is tudja, hogy valójában nem tudja megvalósítani. Ilyenkor jönnek valami kész koncepcióval, amire legtöbb esetben azt kell mondani, hogy így nem lehet megvalósítani, mert valami nem fog azzal összejönni, amit ő szeretne. Például szeretne egy jó lefedettséget wifi hálózattal, de valójában nem szeretne elkölteni rá sok tízezer forintot, de sajnos egy otthoni háztartási wifivel nem lehet megoldani.


Egy cégnél vagy egy nagyobb irodánál nem érdemes háztartási wifit használni. Teljesen más a biztonság, más a túlszórási tartomány, amiket, ha valaki adathoz akar jutni, az első lesz, amit keresni fog.

Az épületen kívüli sugárzásnak a már nem biztonságos részéből nagyon sok adat kinyerhető.


Akkor lehet nem is feltétlenül wifit ajánlotok?


Én sok esetben ajánlok Ethernet hálózatot. Van olyan ügyfél, aki tényleg csak annyit mond, hogy szeretne egy hálózatot, de nincs az egészről elképzelése, csak hogy szükség lesz itt vagy ott végpontra, amit ki kéne építeni.


Az első kérdés tehát az, hogy mikorra tudja vállalni a cég. Gondolom a második az, hogy mennyibe kerül.


Pontosan. Ehhez mindenképpen szükséges legalább egy vagy két személyes megbeszélés, mert az igényeket fel kell mérni. Nem mindegy egy réz hálózatnál sem, hogy milyen kábelt használunk, mennyire tervezünk előre. Fel is került a honlapunkra, hogy 25 év rendszergaranciát vállalunk, ezt lehet egy olyan hálózatra is, amely ma még megfelel, de lehet 5 év múlva lassúnak bizonyul. Ettől még a rendszer működik, tehát az is egy kérdés, hogy az ügyfél mennyire szeret előre gondolkodni, és a jövőre költeni, nem pedig a jelenre.


Mi az, ami az árképzésnél számít?


Maga az, hogy milyen márkájú, milyen minőségű eszközöket használunk, mind kábelből, mind fali vagy végponti csatlakozókból. Nem mindegy, hogy egy nagyon egyszerű, nagyon olcsót használunk, vagy egy Legrandot, egy R&M-et, egy Sixtymaxot, ezeknek az ára lényegesen drágább, mint amiket a neten találni lehet. Ott van végpont 70 forintért, de az annyit is ér sajnos, ami jobb az inkább 800-900 forintos tételt. Tehát nem mindegy, hogy milyen minőséget használunk, a kábel is jó, ha márkás.


Milyen kábelt használtok a legtöbbet?


Ez folyamatosan változik a megrendelői igényektől függően. Én szeretek valami márkás kábelt használni, mert azzal kevés a probléma, illetve jobban szeretem, ha FTP, azaz valami duplán árnyékolt vezetékeket használunk, annyira sok ma az interferenciát okozó eszköz az életünkben.


Melyik hálózati megoldás jelenleg a leginkább felfelé ívelő? Még mindig a Wifi?


Még egyelőre mindig a Wifi, de én a mai napig azt vallom, hogy a vezetékes dolog a biztonságosabb. Biztonságosabban tarthatóak az adatok is, de mivel terjednek el a laptopok az irodákban, egyre inkább mindenki wifit használ. A wifit is úgy kell kivitelezni és tervezni, hogy jó legyen a lefedettség, és 99%-os lefedettséget lehet már biztosítani bárhol.


Egyre inkább a vezetéknélküliség felé halad minden. De hiába, hogy meg lehet oldani teljesen vezeték nélkül, akár úgy is, hogy stabil legyen, az nem lesz költséghatékony.

Azért kell egy egyensúly, szükség van a kábelre.


Mi az szerinted, amit jó lenne, ha a leendő ügyfelek tudnának?


Nehéz kérdés, megrendelő és megrendelő is más. A legtöbb megrendelő úgy gondolja, hogy ez egy viszonylag egyszerű szakma, viszont nagyon sok buktató van benne, ami a végén derülhet ki, ezért előre kell gondolkodni.


Milyen buktatók?


Visszatérve az interferenciákra és áthallásokra, fel kell mérni, hogy a hálózaton milyen eszközök lesznek. Nem mindegy, hogy csak számítógépek vagy IP telefonok is, aminek nagyobb a sávszélesség igénye, ott már más típusú kábel kell, hiába mondja az ügyfél, hogy neki elég egy kevésbé modern kábel. Sok helyen most már a lehető legtovább száloptikát használnánk, ha rajtunk múlna, mert gyorsabb és semmi nem zavarja, teljes nyugalommal lehet bármilyen erős áram mellett húzni. Ennek is megvan a hátránya, van olyan eszköz, ami nem működik, csak rézhálózaton, például az acces-pointok metatáplálása is azon keresztül működik.


Milyen eszközök vannak egy átlagos irodában?


Laptop, számítógép, kamerák, nyomtatók, IP telefonok, hálózati eszközök, például a már említett acces point, és ezen felül egy csomó minden lehet még. Bele lehet kötni beléptető rendszert, adatszervert, és most már mindent. Manapság már a klíma is a hálózaton van, ezzel az okos otthonnal nem csak az otthonok, hanem a céges hálózatokban is minden tolódik át a központi vezérlésbe. Minden fent van a hálózaton és ehhez ugye stabil wifi kell mindig, mert ezek folyamatosan kommunikálnak. Nem csak stabil kell, hogy legyen, hanem megfelelő sávszélességre is szükség van, hiszen egy-egy eszköz nem használ nagy sávszélességet, de sok eszköz már sok sávszélességet használ.


Gondolom ezzel nem számolnak mindig.


Hát nem.


Nem olyan ez, mint a régi házakban, ahol nincs elég konnektor, mert nem tudták elképzelni anno, hogy miért lenne szükség egy szobába egy-kettőnél többre?


De, ez a technológiai fejlődés, elég egy szobába kettő, ma meg minden falon kell kettő-három. Ilyen az internet is, lehet foltozni, de az utólag bővített hálózat sose lesz olyan, mint egy rendesen megtervezett.


Ez egy elég dinamikusan fejlődő technológia. Hogy tudsz ezzel lépést tartani?


Sokat olvasok utána, nagyon sok újdonság jön ki, és ezeket követni kell, mind optikai részen mind réz részen. 5 évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy a gigabitnél nagyobb sebességet használjunk rézen, most 40 gigabitnél tartunk, tehát lényegesen többet megoldanak.


Mi az, ami az utóbbi időben sokat fejlődött?


Például a hőkamerák a járvány alatt. Sok cég méri az emberek testhőmérsékletét videokamerával, például építkezéseken, ahol sok volt az átmenő személy. Kamerarendszerekhez ugyanaz az utp rézhálózat kell vagy wifi.




További információért tekintse meg az online kalkulátorunkat ide kattinva, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot a kereskedelem@sysinfo.hu email címen vagy a +36 20 377 377 3 telefonszámon!

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Cisco Secure Access bemutatása

Jobb a felhasználóknak, könnyebb az IT-nek, biztonságosabb mindenkinek Bonyolult. Kihívó. Összetett. Ezek azok a szavak, amelyeket a biztonsági vezetők használnak a kiberbiztonság jelenlegi állapotána

bottom of page