top of page

Vízszintes kábelezés száloptikával (FO)

Frissítve: 2021. aug. 24.

A vízszintes FO kábelezés ideális megoldás, ha az átviteli hossz meghaladja a csavart páros kábelezés maximálisan megengedett távolságát. Ethernet-alapú (FTTO) és PON-alapú megoldások egyaránt rendelkezésre állnak.





FO a megnövelt hosszúságú kapcsolati szegmensekhez


A munkaterület optikai szálas kábelezéssel való ellátása minden szélessávú hálózatokért rajongó álma. Az elvileg korlátlan sávszélességű kapacitással rendelkező, végponttól végpontig tartó optikai csatorna képes a jelenlegi és jövőbeli asztali alkalmazások minden igényét kielégíteni. Ezenkívül a száloptikás kábelezés a csavart páros kábelezéshez képest hosszabb kábelvezetést tesz lehetővé, és jelentősen csökkenti a kábelezés súlyát, térfogatát és tűzterhelését. A FO kábelezés ideális választás az EMC-interferenciára való érzékenység csökkentésére és a lehallgatás megnehezítésére is.

Jelenleg a rendelkezésre álló asztali eszközök ritkán vannak FO-interfészekkel (NIC) felszerelve. Emiatt a tisztán passzív Fiber To The Desk (FTTD) megvalósítás csak alkalmanként használatos. Alternatívaként a piacon kínálnak alkalmazásspecifikus megoldásokat az asztali alkalmazások hiányának kiküszöbölésére az optikai jelek elektromos jelekké történő átalakításával a végberendezés kivezetésénél vagy annak közelében. Ezeket a megoldásokat "Fiber To The Office" (FTTO) és "Passive Optical LAN" (POLAN vagy POL) elnevezések alatt ismerik. Mindezen alkalmazásokhoz az R&M átfogó, kifinomult és hatékony kábelezési megoldásokat kínál, amelyek az egyes épületprojektek egyedi követelményeihez igazíthatóak.


Összevont gerinchálózati megvalósítás


Az általános kábelezési rendszerek szabványosítása az ügyfél helyiségeiben legalább két adatkapcsolatot követel meg a végponti kivezetés és az emeleti elosztó között. E kapcsolatok egyike lehet FO duplex kapcsolat. Az ilyen összeköttetés jellemzően OM3 vagy OM4 többmódusú szálban történik. Ahol a távolságok lehetővé teszik, ott gyakran kombinálják a Collapsed Backbone szerkezeteket ilyen megoldással, ahol a kapcsolatot közvetlenül a TO-ból az épületelosztóba vezetik. Ilyen megvalósítás esetén az összes hálózati kapcsolót egy helyre központosítják, ami nagyban megkönnyíti a karbantartást és a kezelést.


Ethernet alapú FTTO-megoldások


Egy FTTO-megoldásban az optikai jelet a TO helyén egy úgynevezett mikrokapcsolóban elektromos jellé alakítják át. Az Access-Switch elosztott mikrokapcsolók váltják fel, amelyek egyúttal végberendezésekként is működnek. A mikrokapcsoló a megoldás kulcseleme, amely meghatározza annak funkcionalitását. A hálózat többi részéhez vízszintes FO kábelezésen keresztül egy emeleti elosztóhoz vagy összeomlott gerinchálózaton keresztül közvetlenül az épület elosztójához csatlakozik, jellemzően multimode duplex FO kábelezéssel.

Ennél a megoldásnál figyelni kell az aktív berendezések és a kábelezés egyesített rendszerré történő összeolvasztására. Az aktív TO hőtermelését kezelni kell, és figyelembe kell venni az egyesítésnek a karbantartási hozzáférhetőségre és az élettartamra gyakorolt hatásait.


PON-alapú POLAN-megoldás


A POLAN a bevált technológiára épül, amely az otthoni GPON-technológiában gyökerezik. Vállalkozói szintű stabilitással, megbízhatósággal és szolgáltatásminőséggel (QoS) működik. Ráadásul a GPON egy kiforrott technológia, amelyet az egyszerűség és a hatékonyság érdekében terveztek, könnyen érthető és kezelhető.

A passzív optikai LAN-infrastruktúra magában foglalja az egymódusú szálas kábeleket, annak elosztó infrastruktúráját, a passzív (nem tápfeszültségű) optikai elosztókat és két fő aktív elektronikus alkatrészt; egy optikai vonalvégződést (OLT), amely jellemzően az adatközpontban vagy a készülékházban található, és egy optikai hálózati végberendezést (ONT), amely biztosítja a megfelelő kommunikációt a végfelhasználói berendezések felé és a végfelhasználói berendezésről.

A teljes száloptikás POLAN-berendezés mind a beruházási, mind az üzemeltetési költségek terén megtakarítást jelent, ami alacsonyabb teljes üzemeltetési költséget eredményez. További előny, hogy a POLAN kisebb kábelezési infrastruktúra-alapterületet igényel. Lehetőség van arra, hogy csökkentse vagy akár meg is szüntesse a padlóelosztók szükségességét, ami felszabadít területet további munkaállomások számára.

Az R&M mind a LAN-, mind a PON-környezetben szerzett széleskörű tapasztalata révén kiváló helyzetben van ahhoz, hogy teljes körű, kifinomult megoldásokat kínáljon a POLAN-hoz.


Forrás: https://www.rdm.com/solutions/local-area-network/office-cabling/horizontal-cabling-with-fiber-optics/

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Cisco Secure Access bemutatása

Jobb a felhasználóknak, könnyebb az IT-nek, biztonságosabb mindenkinek Bonyolult. Kihívó. Összetett. Ezek azok a szavak, amelyeket a biztonsági vezetők használnak a kiberbiztonság jelenlegi állapotána

bottom of page