top of page

Melyik hálózati megoldást válassza?

Frissítve: 2021. aug. 24.

A megfelelő hálózattal élvezheti a multimédiás nappalit, a teljesen hálózatba kapcsolt irodát vagy az otthoni automatizálást. A felhasználási módtól, a sávszélességigénytől és a helyszíntől függően azonban többféle hálózati lehetőség is rendelkezésre áll. Ethernet, WiFi vagy Powerline... de melyik a legjobb hálózati megoldás az Ön számára?



A kapcsolat minőségének előtérbe helyezése


Minden megoldásnak megvannak az előnyei és a hátrányai - de a három megoldás kombinációjával ellensúlyozhatja az egyes gyengeségeket. A legfőbb prioritás a megbízható kapcsolat az internethez illetve a hálózatba kapcsolható eszközök között. Míg az internetezés vagy az e-mailek írása lassabb internetkapcsolattal is lehetséges - ha kissé frusztráló is -, a 4K videostreaming, a videokonferencia vagy a játékokhoz megbízható, stabilan nagy sávszélességű internetkapcsolatra van szükség. Hogy ez lehetséges-e otthonában vagy kis irodájában, az az épület szerkezeti elrendezésétől és az alkalmazott átvitel típusától, néha pedig a konfigurációtól is függ.


Masszív és stabil: Vezetékes hálózatok


Az Ethernet-kábelek gyors, megbízható internetkapcsolatot biztosítanak, amelyek kevésbé érzékenyek az interferenciára. Az Ethernet sokkal gyorsabb, mint a WiFi (100 Mbit/s), így lehetővé teszi a játékot, a videostreaminget vagy a videokonferenciát, valamint a dokumentumok megosztását. A nagy teljesítményű adatátvitel és a biztonsági mentés azonban továbbra is próbára teszi a felhasználó türelmét. A Gigabit Ethernet ideális az ilyen jellegű felhasználásra - ezzel az átviteli technológiával tízszeres adatátviteli sebességre számíthat. Ráadásul a kábelalapú hálózatot tartják a legmegbízhatóbb hálózati technológiának, amely zavartalan adatátvitelt biztosít. Mivel a csatlakozási problémák nem mindig a kábelhibák, hanem az igénybe vett szolgáltatások zavarai miatt alakulnak ki, egy olyan kábeltesztelő, mint az ID VDV II BA segít a feszültségek felismerésében és a polaritás ellenőrzésében. Ez lehetővé teszi a hiba pontos diagnosztizálását.


Az adatátvitel nagy sebessége mindenféle felhasználást lehetővé tesz, és a routertől a terminálig vezető úton a kábelen keresztül alig van adatvesztés. Hátránya, hogy a kábelkötegek és a kábelek az egész lakásban végigfutnak - ha nem szeretne lyukakat fúrni otthonában, akkor érdemes más hálózati technológiát választania. Ráadásul a mai eszközök egy részénél egyáltalán nincs hálózati kábelcsatlakozás, máshol pedig néha a telepítés problémás.


Rugalmas és gyors: WiFi kapcsolat


Mivel a Wi-Fi-kapcsolatok vezeték nélküliek, ezért nem igényelnek szerkezeti változtatásokat otthon vagy az irodában. A vasbeton- és gipszfalak, valamint a zavaró elektromos készülékek azonban könnyen akadályt jelenthetnek.


A WiFi sebessége a támogatott szabványtól függ. A legújabb és leggyorsabb szabvány a 802.11ac, amely akár 6939 Mbps sebességgel és 50 méteres hatótávolsággal is rendelkezhet (a szerkezeti adottságoktól függően). A visszafelé kompatibilitás azonban csak az n-szabványon lehetséges. A különböző WiFi szabványok használata elvileg lehetséges.


A Heatmapper megoldja az elzáró falak problémáját, mivel az otthonáról készített vezeték nélküli jelkártya megmutatja minden WiFi ko


mponens ideális helyét. Ha az elektronikus eszközök zavarják, lehetősége van a rádiócsatornára váltani. A túlzsúfolt rádiócsatornákon megkeresi a legerősebb csatornát, ahol aztán létrehozhatja a rádiókapcsolatot.


Így a WiFi továbbra is a legkényelmesebb a hálózati technológiák közül, és nélkülözhetetlen, ha mobil eszközök vannak a hálózatban. A táblagépek és az okostelefonok példák azokra az eszközökre, amelyek már rendelkeznek WiFi chippel, míg a PC-ket USB-csatlakozón keresztül lehet WiFi adapterrel felszerelni. Ha nincsenek akadályok, például falak vagy tárgyak, akkor az időkritikus alkalmazások átviteli sebessége WiFi segítségével is megfelelően működik. A nagyobb távolságok, a falakon vagy mennyezeteken keresztüli csillapítás, a szomszédos épületek WiFi hálózatai vagy a router visszafelé kompatibilis vegyes működése azonban olyan tényezők, amelyek jelentősen lelassíthatják a sebességet. A hatótávolság javításához használjon WiFi átjátszót.


A hálózat központja a router, mivel ez teremti meg a kapcsolatot az internettel, és DHCP-kiszolgálóként is szolgál, tehát a hálózatban lévő minden eszköznek IP-címet rendel. Ha például az AVM-től származó FritzBox mellett dönt, akkor egy WiFi hozzáférési pontot, valamint egy tűzfalat és egy teljes értékű telefonrendszert is kap. Emellett a FritzBox könnyen bővíthető például egy külső merevlemezzel vagy egy kezdetleges NAS-rendszerrel. Így olyan tárhelyet kap, amelyhez az otthoni hálózaton vagy az interneten keresztül bármely eszközről hozzáférhet.



Mindkét világ legjobbja: Powerline - hálózat a tápkábelen keresztül


A Powerline segítségével a hálózat a ház minden konnektorában elérhető. Ha nem akarja használni sem az Ethernetet, sem a WiFi-t, akkor a meglévő elektromos vezetéken keresztül történő adatátvitelre támaszkodhat. A WiFihez hasonlóan a Powerline előnye az egyszerű telepítés - egyszerűen csatlakoztasson egy otthoni dugót egy Ethernet-kábelen keresztül a számítógéphez vagy a routerhez. A sebességek magasabbak, mint a Wi-Fi kapcsolatoknál - az AV2 szabvány akár 1 Gbit/s sebességet is lehetővé tesz. A legjobb sebességek eléréséhez természetesen döntő szerepet játszik a tápvezeték minősége, valamint a maximális hatótávolság betartása, amely nem lehet több 200 méternél.


A Powerline másik előnye a Wi-Fi-vel szemben, hogy a kapcsolatok biztonságosabbak, mivel az adatfolyam mindig a saját villanyórájánál ér véget - de a hálózati jelszó használata továbbra is ajánlott. Az otthoni dugaszoló csatlakozó azonban hajlamosabb az interferenciára, mint az Ethernet-kapcsolat. Az interferencia elkerülése érdekében további telepítéseket kell végezni. Minden adapter saját fali aljzatot kell kapjon, mivel a hosszabbító használata növeli a rossz teljesítmény kockázatát. Azt is meg kell jegyezni, hogy a különböző gyártóktól származó házi dugós adapterek általában nem kompatibilisek.





Kombinált általános célú csatlakozások nagy lakásokhoz


A legjobb hálózati megoldás erősen függ az egyéni igényektől és a felhasználási forgatókönyvektől: egy kis egyszobás lakás esetében a WiFi a legjobb választás. Az Ethernet-csatlakozóval rendelkező helyhez kötött eszközök, például televíziókészülékek, közvetlenül is csatlakoztathatók a routerhez egy patch-kábellel. Nagyobb lakások vagy házak jól csatlakoztathatók Wi-Fi-n vagy Powerline-on keresztül. Egy másik jó megoldás a kombinált kapcsolatok. A nappaliban a különböző hálózatra képes eszközöket Ethernet-kábelen keresztül egy switchhez lehet csatlakoztatni, míg más mobileszközök ugyanabban a szobában WiFi-n keresztül csatlakozhatnak, a többi emeleten pedig a Powerline-ra lehet visszahatni. Célszerű a lassabb átviteli utakat, például a WiFi-t vagy a Powerline-t a hálózat struktúrájában alul elhelyezni. Minél több eszközt üzemeltetnek egy hálózaton belül, annál nagyobbnak kell lennie általánosságban a sávszélességnek.



Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Cisco Secure Access bemutatása

Jobb a felhasználóknak, könnyebb az IT-nek, biztonságosabb mindenkinek Bonyolult. Kihívó. Összetett. Ezek azok a szavak, amelyeket a biztonsági vezetők használnak a kiberbiztonság jelenlegi állapotána

bottom of page