top of page

A "NIS2" az "Network and Information Security Directive" (Hálózati és Információbiztonsági Irányelv)

A "NIS2" az "Network and Information Security Directive" (Hálózati és Információbiztonsági Irányelv) rövidítése, amely az Európai Unió egyik jogszabálya, célja a digitális szolgáltatások és infrastruktúrák biztonságának növelése. Íme a NIS2 főbb pontjai:



  1. Kibővített hatáskör: Az új irányelv kibővíti a NIS irányelv hatáskörét, kiterjesztve azokra a szolgáltatókra is, akik nemzetközi szinten is jelentős szereplők a digitális területen.

  2. Jelentős szolgáltatók: Az irányelv meghatározza a "jelentős szolgáltatók" kategóriáját, akikre különleges követelmények vonatkoznak a biztonság terén.

  3. Jelentési kötelezettség: Az érintett szolgáltatóknak jelentést kell tenniük a hatóságoknak bizonyos esetekben, például komoly biztonsági incidenst követően.

  4. Együttműködés és információcsere: Az irányelv előmozdítja az együttműködést és információcserét az EU tagállamai között a digitális biztonság terén.

  5. Technikai és szervezeti intézkedések: A szolgáltatóknak bizonyos technikai és szervezeti intézkedéseket kell hozniuk a biztonság növelése érdekében.

  6. Incidenskezelési és válaszkészségi tervek: A szolgáltatóknak incidenskezelési és válaszkészségi terveket kell kidolgozniuk, hogy hatékonyan reagálhassanak biztonsági incidensekre.

  7. Hatósági felügyelet: Az irányelv megerősíti a hatósági felügyeletet a digitális biztonság területén.

  8. Pénzügyi büntetések: Az érintett szolgáltatók számára pénzügyi büntetéseket ír elő az irányelv bizonyos kötelezettségeinek megsértése esetén.

  9. Visszatartó erejű intézkedések: A hatóságoknak joguk van visszatartó erejű intézkedéseket bevezetniük a digitális biztonság terén.

  10. Együttműködés nem EU országokkal: Az irányelv előmozdítja az együttműködést nem EU országokkal a digitális biztonság terén.

0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Cisco Secure Access bemutatása

Jobb a felhasználóknak, könnyebb az IT-nek, biztonságosabb mindenkinek Bonyolult. Kihívó. Összetett. Ezek azok a szavak, amelyeket a biztonsági vezetők használnak a kiberbiztonság jelenlegi állapotána

bottom of page