top of page

Unja már meghibásodott IT eszközeinek menedzselését? Ismerje meg RMA szolgáltatásunkat!

Frissítve: 2022. febr. 25.


Busa Géza a kezdetek óta erősíti a SysInfo csapatát. Szervizeléssel 1995 óta foglalkozik, 2002 óta pedig informatikai műszerészséggel, informatikai szervizeléssel. A szerviznek az egyik szegmense az RMA szolgáltatás. Az RMA egy olyan szolgáltatás a SysInfo részéről, ami magában foglalja a cégek informatikai eszközeinek a javítását, javíttatását, mind garanciális mind fizetős javításokat is beleértve, igény szerint megállapodás szerint logisztikázással egybekötve. Maga az RMA szolgáltatás kiterjed informatikai eszközökre és mobil telekommunikációs eszközökre. Interjúnkban erről kérdeztük Gézát.



Milyen jellegű cégek veszik igénybe az RMA szolgáltatást?


Nincs megkötés, hogy milyen jellegű cégekkel foglalkozunk, a KKV szektortól egészen az állami szektorig bezárólag mindenhol vannak partnereink. Jelen pillanatban több ügyfelünk is van, a MOL Nyrt, az Invitel, többek között a 13. kerületi önkormányzat is érintett ebben a szolgáltatásban, a Nemzeti Hulladékgazdálkodás szintén.


Mi az RMA legfőbb előnye?


Nagyon kényelmes, könnyedén lehet az összes felmerülő meghibásodást úgy menedzselni, hogy a szerződött partnereinknek nincs vele különösebben teendőjük.


Hogyan működik ez?


Egy online felület áll rendelkezésre, ahol a meghibásodást be lehet jelenteni ticketing rendszer alapján. Akkor bekerül a rendszerbe egy bejelentés a meghibásodott eszközről. Onnantól a logisztikáját, a begyűjtését, a szállítását, a bevizsgálását, szükség szerint árajánlat adását, a garanciális szervizhez való eljuttatását mi végezzük, az összes ilyen feladattal kapcsolatos járulékos dolgot szintén, és javítás után a készülékeket visszaállítjuk a megrendelőhöz. Ha fizetős a javítás akkor a megbízó megrendelő kap egy árajánlatot a javításról, és dönthet arról, hogy elfogadja vagy visszautasítja, ha elfogadja akkor javítás alá kerül, ha nem akkor visszaszállítjuk.


A ticketing rendszer használata igényel informatikai ismereteket?


Nem szükséges érteni az informatikához, sőt, az a legjobb, ha megmondja, hogy mi nem működik, magát a jelenséget, ahelyett, hogy azt mondaná meg, hogy mi az, ami elromlott.


Tehát a ticketing rendszer egyszerű?


Egyszerűen használható, magyar nyelvű, és a betanítás is hozzátartozik a szolgáltatáshoz. Többlépcsős hozzáférést lehet adni, van olyan hozzáférés, ahol valaki csak látja, hogy mi történik az eszközzel és van, aki megteheti a bejelentést, elbírálhatja az adott árajánlatot, amit a rendszeren keresztül kap.


Mi a ticketing rendszer előnye a kényelmen kívül?


Az átláthatóság. Egy felületen láthatja az eszközének a teljes történetét, hiszen, ha egyszer felkerült, az nem törlődik a rendszerből. Nagyon hasonló ahhoz, ami az autóknál is van az elektronikus szervizkönyv. Ez alapján az is ellenőrizhető, hogy a korábbi javítások mikor történtek, mennyi garancia vonatkozik rá. Minden egyes javításra annyi garancia vonatkozik, amennyit a gyártó biztosít rá, amennyi garanciát ad az alkatrészére azt továbbítjuk az ügyfél részére. Az is látható, hogy mennyire megbízható egy adott eszköz, hányszor romlott el addigi élete során.


Van egy kalkulálható havi díja ennek?


Van egy rendelkezésre állási díj, ami egy havi általánydíj. Ez az általánydíj magában foglalja az összes logisztikai feladatot, a garanciális eszközök ügyintézését. Ezen felül, ha fizetős javítások is bekerülnek a rendszerbe, akkor azok az árajánlat alapján (ha elfogadásra kerülnek) annyival növelik meg a havi költséget. Készül egy havi jelentés (teljesítés igazolás röviden TIG), ami alapján készül el a számla, azt megkapja az illetékes, ellenőrzi, és ha megfelel, az annak alapján történik a számlázás.


Nagyjából mennyibe kerül?


Nehéz megmondani, de van a weboldalunkon egy kalkulátor (a kalkulátor megtekintéséhez kattintson IDE), ami irányadó, de előzetes egyeztetés szükséges ahhoz, hogy egy korrekt, pontos árajánlatot kapjon az ügyfél, akit érdekel ez a szolgáltatás. Eltérő méretűek a cégek, eltérő méretűek a gépparkok, és eltérő méretűek a távolságok is, tehát ha egy nyíregyházi cég olvassa, akkor nyilván, hogy más költségekkel kell számolni, mint egy 13. kerületi cégnek.


Akkor ezek szerint országos a szolgáltatás?


Igen, azzal a kitétellel, hogy a vidéki partnerekhez futárszolgálattal juttatjuk el vagy szállíttatjuk le az eszközöket. Jelen pillanatban is van partnerünk Algyőn, Tiszaújvárosban, Zalaegerszegen, de ha olyan a szituáció kimegyünk még személyesen is, például, ha túl nagy a gép, és nem megoldható futárszolgálattal a szállítás.


A havidíjban a kiszállási is benne van?


Megbeszélés kérdése, hogy tartalmazza-e vagy ne, függ attól, hogy a cég mennyire országos lefedettségű. Ha országos lefedettségű, akkor belekalkulálunk egy kiszállási költséget a havidíjba, ha meg csak egy helyen van, vagy csak Budapesten, akkor felesleges akkora költséget belekalkulálni a kiszállásért, az nem jó az ügyfélnek sem.


Ha megkeres titeket egy vállalat, hogy ad-hoc, ha van probléma, vállaljátok, anélkül, hogy szerződést kötne veletek?


Lehet ilyet is csinálni, ez egyedi megbízás alapján, egyedi árazással, megbeszélés után megoldható.


Telefonon is hívhatnak titeket, ha probléma van, vagy csak a Ticketing rendszeren keresztül kommunikálhatnak?


Mindenféle kapcsolattartási módra van lehetőség emailes, telefonos, skypeos, távsegítségnyújtással is lehet kiegészíteni a szolgáltatást, minden fórumon elérhetőek vagyunk, nyugodtan lehet telefonon is segítséget kérni.


Tehát rugalmasak vagytok?


Igen, nyitottak vagyunk, az elsődleges az, hogy a partner legyen megelégedve azzal, amit kap, és az eszközeik mindenképp működőképesek legyenek amikor csak szükség van rájuk.


Meddig tart egy javítás, van, hogy ennek az ideje elhúzódik?


A javításokra általában az idő nem rajtunk múlik, ugyanis nincsen ráhatásunk az egyes garanciális szervízek működésére, és nincs hatásunk az alkatrészellátásra sem. Az utóbbi időben - nevezhetjük az utóbbi két évnek - nagyon lelassult az alkatrészellátás, nehézkessé vált. Nem titok, a covid járvány befolyásolta ezt is, de reméljük ez egy múló állapot és vissza fog állni minden a normál kerékvágásba.


SOS-ben vállaltok javítást?


SOS esetén mindenképpen megpróbálunk olyan megoldást találni az ügyfélnek, amivel ki tudjuk az igényeit elégíteni.


Ha laptop romlik el, szoftveres hibákat is javítotok?


Akár desktopnál, akár notebooknál, akár szoftveres hibák javítását is tudjuk vállalni, szükség szerint újra telepítéssel, driverek javításával vagy cseréjével, illetve vírusírtással. Ha netán olyan jellegű az a szoftveres meghibásodás, amely egy hardveres meghibásodásra vezethető vissza, mondjuk merevlemezek vagy ssd meghajtók esetében, akkor adatmentést is el tudunk végezni, bár az ssd-k esetében ez kissé korlátozottabb, nehezebb dió szokott lenni egy adatmentés, van, hogy olyankor nem lehetséges.


Miben más ez, mint egy rendszergazda szolgáltatás?


A rendszergazda a szoftveres működést biztosítja, mi a hardveres működést biztosítjuk elsősorban, és ha szoftveres meghibásodás van, akkor azt tudjuk elhárítani. A rendszergazdai szolgáltatás a hálózat működtetését biztosítja, új dolgozó felvételét, nyomtató installálását stb.


Ha garanciális a javítás, ti jogilag is segítetek, hogy érvényesítsétek a garanciát, szavatosságot, ha a szerviz megtagadja?


Bizonyos mértékig harcolunk az ügyfél érdekében, de ha valami jogi akadálya van ennek, mert nem felel meg az adott eszköz a garanciális kritériumoknak, azon nem tudok segíteni. Például, ha vízbe ejtett egy telefonkészüléket az ügyfél, azt nem fogom tudni garanciálisan javíttatni, mert az nem garanciális meghibásodás.

Ritkán fordul elő olyan, hogy úgymond harcolni kell az ügyfél igazáért, de ha látok benne esélyt, hogy valamit el tudok érni, akkor természetesen első az ügyfél. Most is van egy olyan esetem, hogy egy telefonkészülék többször megjárta ugyanazzal a hibával a szervizt, mindig visszaadták, hogy szoftveres visszaállítás után és a diagnosztika alapján a készülék kifogástalan. Többedszerre most megint ott van a szervizben, ugyanazzal a hibával visszaküldtem ismét javításra, de már nem garanciális a telefon, kifutott az időből, és akkor ajánlottak egy teljes cserét egy szép nagy kerek összegért. Megkértem, hogy nézzenek egy kicsit utána, vizsgálják felül ezt a dolgot, amíg garanciális volt nem találtak semmi hibát, most, hogy lejárt a garanciája mindjárt teljes cserét kell fizetni, és az azért zsebbe nyúlós.


Mi lett a vége?


Még nincs vége a történetnek, várom a válaszuk.


Régóta a pályán vagy, a cég is heti kapcsolatban áll a gyártókkal. Titeket máshogy kezelnek a szervizek, mert ismernek?


Több olyan kapcsolatunk van, többnyire brand gyártókkal. A Lenovo és a HP például az egyik ilyen szegmense. Szervíz vonalon én inkább az alkatrész kereskedelemmel, szervíz supporttal állok komolyabb kapcsolatban. Nagyon jó viszonyt ápolunk a Canon szervíz részlegével, supportjával, ott is bárkihez fordulhatok, ha szükség lenne a segítségre. Egy-egy nagy méretű nyomtatót vagy A3-as másológépet nem lehet hurcolászni, azt ott helyszínen kell megoldani. Úgyhogy, ha szükséges, akkor vannak olyan gyártói kapcsolataink, ahol, ha nem is kiemelten foglalkoznak velünk, de ismerik a nevünket.


Ezek szerint előfordulhat, hogy veletek máshogy foglalkoznak, mintha az ügyfél menne oda közvetlenül?


Előfordulhat. Nagyon a magyar törvényeken alapul, és ezt így alkották meg, erre nincs ráhatásunk; te, mint magánszemély, bemész egy üzletbe, az új garanciális szabályok alapján megveszel egy eszközt 10 ezerért, 100 ezerért, 200 ezerért, akármennyiért, a határértékeknek megfelelő garanciát fogsz rá kapni. Ellenben, ha bemegy egy közület egy vállalkozás, és vesz valamit, 12 hónapnál nem kap többet, nincs szavatosság, nincs semmi. 12 hónap jótállást kap, mert közület, hacsak nem úgy lett megvásárolva, hogy egy úgynevezett garancia kiterjesztéssel.

A magyar törvények szerint egy céges vásárló 12 hónap jótállásra jogosult, még egy végfelhasználó, ahogy a szabályozás most írja, egy, kettő vagy három év, vagy amennyit a gyártó magától biztosít.


Az eszközöket helyben javítjátok?


Attól függ mi a hiba és nem utolsó sorban, hogy mekkora a készülék. Azért egy méret fölött a logisztikázás nagyon nehéz, de egy laptopot, egy számítógépet, egy asztali nyomtatót hogyha szükséges akkor elszállítunk javításra, ha nem szükséges akkor helyben javítunk. Attól is függ, hogy kell-e hozzá alkatrészt rendelni vagy sem.


Vissza is juttatjátok a készüléket?


Így igaz, visszaszállításra is kerül.


Akkor akár az ügyfélnél egy embernek a munkáját is megspóroljátok?


Akár többét is.



További információért tekintse meg az online kalkulátorunkat ide kattinva, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot a szerviz@sysinfo.hu email címen vagy a +36 20 377 377 3 telefonszámon!

0 hozzászólás
bottom of page